Hoe begin je een blog? Zelf teksten schrijven is voor veel mensen niet te doen. Ze weten niet waar ze moeten beginnen. Die eerste woorden....
Ik heb daar als journalist nooit moeite mee gehad. Ik begon en begin nog steeds elk artikel met de kop.
Als die er eenmaal staat volgt de rest vanzelf. Natuurlijk verandert die kop later in het schrijfproces nog wel, maar het is voor mij de trigger om te beginnen. De kapstok om het verhaal aan op te hangen. En meestal dekt die kop ook wel de lading. Zoals deze maand met het interview met Sparta-keeper Maduka Okoye.
De jonge gast is in Duitsland geboren en opgegroeid, maar wil eigenlijk niets meer van dat land weten. Zijn vader is Nigeriaan en sinds hij keeper van de Super Eagles is, het nationale elftal van Nigeria, wil hij alleen nog Nigeriaan zijn en zijn vader trots maken. De kop was dus snel gevonden: ,,Ik wil mijn papa trots maken''. En daarna volgde het verhaal vanzelf, hoe hij zijn hele leven nu in dienst van Nigeria heeft gesteld.
Na die kop is het zaak alles wat je wilt melden in een logische opbouw op te schrijven, maar chronologisch hoeft die volgorde niet te zijn. In mijn geval heb ik 22 jaar bij de krant altijd leuke anekdotes door het verhaal gestrooid en dan kon het best gebeuren dat ik door de tijd sprong. Ook terug. Dat vinden lezers niet erg, als het maar begrijpelijk en logisch blijft. Kijk maar eens een speelfilm of lees een boek, daar zitten ook flashbacks in.
Als je een verhaal te vertellen hebt zet je dus eerst op een rij wat er écht in moet. En hoe lang het ongeveer moet worden. In aantal woorden. Maak aantekeningen op papier, een blokje per onderdeel. Tijdens het tikken kijk je welk onderdeel waar moet komen. Hou de zinnen kort en krachtig. En hou links onderin Word het aantal woorden in de gaten. En sluit altijd af met een alinea of zin die blijft hangen én die het verhaal logisch afsluit. Zet er niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een punt achter.
Uiteindelijk heb je je artikel of blog af en is het tijd om er tussenkopjes in te zetten. Dat maakt de leesbaarheid beter. En als je je zoekwoorden in die tussenkopjes zet vindt Google het verhaal ook nog beter.
Want je wilt met je blog of artikel je lezer bereiken. Je wilt gelezen worden. Als dat online is moet Google snappen waar het verhaal over gaat. SEO-woorden in je tekst verwerken is dus wel handig. En dan niet ergens onderin, maar voorin de zinnen en in de tussenkopjes. Zoals in deze tekst: Tekst schrijven en SEO-teksten zijn een zoektermen.
En als je die zoektermen op een natuurlijke manier verwerkt stoort het het lezer niet én helpt het Google. Tenslotte kijk in de URL van je blog. Staan de zoektermen daar ook in? Of het je de kop onderweg aangepast. Kijk daar dan nog even naar.
Alle rechten voorbehouden | Tekstxtra
Beeldmateriaal Awé Krijger, Gerrit de Heus, Boris Cremers, Jessica Lewis, Suzy Hazelwood, Polina Tankilevitch en Martine Sollie